Подводният вулкан Хунга Тонга Хунга Хаапай изригна зрелищно близо до тихоокеанската

...
Подводният вулкан Хунга Тонга Хунга Хаапай изригна зрелищно близо до тихоокеанската
Коментари Харесай

Вижте зрелищното избухване на подводния вулкан, предизвикал цунами в Тихия океан

Подводният вулкан Хунга Тонга Хунга Хаапай изригна зрелищно покрай тихоокеанската страна архипелаг Тонга в събота, предизвиквайки серия от цунамита.

Сателитните фотоси демонстрират необятна 5-километров дирек от пепел, пара и газ, издигащ се във въздуха на височина към 20 километра .

Предупреждения за огромни талази бяха изпратени в дузина страни чак до Япония и Нова Зеландия.


Учени споделиха, че са следили мощни детонации, гръмотевици и светкавици покрай вулкана , откакто той стартира да изригва.

Хунга Тонга Хунга Хаапай се намира на към 64 километра северно от столицата  на Тонга Нукуалофа. Още в края на 2014 и началото на 2015 година поредност от изригвания в региона сътвориха дребен нов остров и нарушиха интернационалните въздушни пътувания до тихоокеанския архипелаг за няколко дни.
 цунами вулкан БГНЕС
За благополучие вълните не взеха човешки жертви. Все отново управляващите оповестиха, че ескорт от полиция и военни елементи е евакуирал краля на Тонга Тупоу VI от двореца му покрай брега . Той бе измежду многото поданици, които хукнаха към по-високите места от където следиха и снимаха прииждащите цунамита.

В късния следобяд от Япония оповестиха, че цунами с височина от към 1,20 метра е достигнало югозападното крайбрежие на страната, която се намира на към 8 хиляди километра на юг от Тонга .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР